About Project

Визуелна презентација тврђава и старих градова на тлу Србије

Пројекат је започет 2018. године, са циљем да се отргне од заборава и презентује јавности један део средњовековних тврђава и старих градова који се налазе на тлу Србије, а представљају значајан сегмент нашег културног и историјског наслеђа са великим туристичким потенцијалом. Тврђаве су током средњег века служиле не само као фортификацијски и војни објекти, већ су биле центри културног, економског и политичког живота на овим просторима, па самим тим представљају важно и неизоставно сведочанство прошлости наше државе.

Пројекат је намењен широј заинтересованој публици, али пре свега младим људима који ће у будућности представљати главне ресурсе за препознавање, очување и промоцију културно-историјског наслеђа Србије.

 

Аутор пројекта: Светлана Дингарац, уметнички фотограф, KМФСС, УЛУПУДС

Светлана Дингарац

ГОРЕ: Светлана Дингарац код Сокограда (Фото: Розана Саздић)

„Ова тема ме одавно привлачи, али сам се тек од 2018. године упустила у својеврсни српски средњовековни фотосафари. Задивљена сам умећем наших древних градитеља, који су осим стратешког положаја и функционалности, умели да задовоље и естетске критеријуме. Неприступачност и монументалност, као и фантастичне визуре које се отварају са висова ових утврђења често ми одузимају дах и изнова ме инспиришу. До рушевина које су најчешће обрасле вегетацијом нема путоказа и обележја. Чињеница је да је и оно мало што је преостало често на мети предузетника жељих профита и бескрупулозних трагача за благом. До сада сам обишла многа утврђења, од којих би издвојила по лепоти тврђаву Kозник на обронцима Копаоника и Маглич у Ибарској клисури.”

Маглич

ГОРЕ: Тврђава Маглич на обронцима планине Столови

Како настају фотографије тврђава?

Да би сте сазнали какав је процес настанка фотографија тврђава приказаних на овом сајту и какве се све занимљиве приче крију иза њих, послушајте моје гостовање у емисији “Дионис” на Радио Београду 2, ауторке Дијане Ивановић на следећем линку.

„Она је вероватно једина жена уметнички фотограф у Србији која је свој посао организовала тако да спава у колима како би увек била спремна за прву јутарњу маглину и боју свитања, из којих сваки пут другачије, израњају старе српске средњовековне грађевине. Оне у себи сједињује три њене највеће љубави: архитектуру, историју уметности и археологију. Ове године своју мапу пута је сачинила на основу података Александра Дерока који их је све прикупио и објединио у својој књизи „Средњевековни градови у Србији”. Зашто су средњевековни градови остали у сенци старих манастира и каквим невероватним догађајима обилује такво путовање данас нам у Дионису прича Светлана Дингарац.”

 

Дијана Ивановић

Козник

ГОРЕ: Тврђава Козник, град Рајка од Расине

Подели са другима